Πολιτισμός

Η ιταλική κουζίνα εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η ιταλική κουζίνα εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα 10 Δεκεμβρίου, στο Νέο Δελχί, παρουσία του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.Στο

Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα 10 Δεκεμβρίου, στο Νέο Δελχί, παρουσία του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
Στο επίκεντρο του Ιταλικού φακέλου βρίσκεται η ιδέα της ιταλικής κουζίνας ως ζωντανής έκφρασης της κοινότητας, δηλαδή μια κληρονομιά αποτελούμενη από σειρά παραδόσεων και τελετουργιών οι οποίες, μέσω της κοινωνικότητας, διατηρούνται ζωντανές ανά τα χρόνια. Με την απόφαση της UNESCO, αναγνωρίζεται ολόκληρο το σύστημα της ιταλικής κουζίνας, και όχι μεμονωμένες και ιδιαίτερες παραδόσεις.


Η είδηση υποδέχθηκε από την Ιταλική αποστολή με μέγιστη χαρά, και η Ιταλική Κυβέρνηση εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της. Η Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως η αναγνώριση τιμά την ταυτότητά μας. Γιατί για εμάς τους Ιταλούς, η κουζίνα δεν είναι μόνο φαγητό ή ένα σύνολο συνταγών. Είναι πολύ περισσότερα: είναι πολιτισμός, παράδοση, εργασία, πλούτος, ένα πρωτότυπο που μας κάνει περήφανους και μας παρέχει ένα φανταστικό εργαλείο για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας και να τα προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά από τις απομιμήσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.


Από το μέρος του ο Υπουργός Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σημειώνει πως η αναγνώριση είναι λόγος υπερηφάνειας, αλλά και συνειδητοποίησης της περαιτέρω αναβάθμισης που θα απολαύσουν τα προϊόντα, οι περιοχές και οι αλυσίδες εφοδιασμού μας και τονίζει πως θα αποτελέσει επίσης ένα επιπλέον μέσο για την καταπολέμηση όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αξία που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος στο Made in Italy και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πλούτου στις περιοχές και τη συνέχιση αυτής της παράδοσης.
Σε αυτό προστίθεται και η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Αλεσάντρο Τζούλι, σύμφωνα με τον οποίο η αναγνώριση από την UNESCO σηματοδοτεί ένα ιστορικό επίτευγμα: δεν προστατεύεται ένα μεμονωμένο πιάτο, αλλά ολόκληρο το σύστημα της ιταλικής κουζίνας, που θεωρείται ζωντανό κληρονομιά αποτελούμενη από πρακτικές, τελετουργίες, σεβασμό στην εποχικότητα και δια-γενεακή μετάδοση γνώσεων.

Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr

Θεσσαλία

Μπλόκο Μικροθηβών:

Ήταν έτοιμοι να κόψουν την Ελλάδα στα δυο- Προτάχθηκε η αναμονή Έντονη οργή και διάθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εκφράζουν οι αγρότες, μετά την αιφνιδιαστική αφαίρεση χρημάτων από προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς όπως καταγγέλλουν να έχει προηγηθεί

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2025 ανακοινώθηκε η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για δύο νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν τόσο υφιστάμενες όσο και νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι δράσεις «Αναπτύσσομαι Έξυπνα» και «Επιχειρώ Έξυπνα» χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021–2027» με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσονται στη...
OPINION ZONE

γράφει
Παπαϊωάννου Στέργιος

THINK TANK

1. Ποιοι τελικά θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των 40 εκατ. ευρώ;
Θα κατευθυνθούν οι πόροι σε μικρές, ανεξάρτητες και μη «δικτυωμένες» επιχειρήσεις που ασφυκτιούν ή, όπως συχνά συμβαίνει, σε περιορισμένο κύκλο ήδη ισχυρών, διασυνδεδεμένων ή «ημετέρων» φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων;

2. Πρόκειται για ουσιαστική οικονομική στήριξη ή για επικοινωνιακή διαχείριση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων;
Η Περιφέρεια ασκεί πράγματι αναπτυξιακή πολιτική με στρατηγικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία της Θεσσαλίας ή απλώς επενδύει πολιτικά στη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας θεσμικές υποχρεώσεις ως προσωπικές πρωτοβουλίες;

3. Πόσο διαφανείς και προσβάσιμες είναι στην πράξη οι διαδικασίες αξιολόγησης;
Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι οι κρίσεις θα είναι αντικειμενικές και ανοιχτές σε όλους ή θα επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, ότι η «έξυπνη εξειδίκευση» ευνοεί όσους γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιον πρέπει να γνωρίζουν;

designed & hosted by
32bit Creative Studio