Υγεία

Πόσο επικίνδυνο είναι το παράσιτο Anisakis- Τι πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε σούσι

Πόσο επικίνδυνο είναι το παράσιτο Anisakis- Τι πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε σούσι

Από το σούσι και το σασίμι συνταγές που έρχονται από τη μακρινή Ιαπωνία έως το σεβίτσε από το Περού, η κατανάλωση ωμού (ή ατελώς ψημένου)ψαριού και άλλων θαλασσινών έχει εξελιχθεί σε μια γαστρονομική τάση που σαρώνει σχεδόν όλη τη Δύση. Οσο όμως δημοφιλή κι αν είναι αυτά τα

Από το σούσι και το σασίμι συνταγές που έρχονται από τη μακρινή Ιαπωνία έως το σεβίτσε από το Περού, η κατανάλωση ωμού (ή ατελώς ψημένου)ψαριού και άλλων θαλασσινών έχει εξελιχθεί σε μια γαστρονομική τάση που σαρώνει σχεδόν όλη τη Δύση. Οσο όμως δημοφιλή κι αν είναι αυτά τα πιάτα, δεν παύουν να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους όταν ο χειρισμός της πρώτης ύλης δεν γίνει προσεκτικά.

Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται για θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με ελαφρότητα. Και η προειδοποίηση αυτή επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη περιπέτεια υγείας ενός 22χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υπέστη δηλητηρίαση έπειτα από την κατανάλωση σούσι.Οταν ο ίδιος μεταφέρθηκε στις αρχές Νοεμβρίου με έντονους κοιλιακούς πόνους, ναυτία και ρίγη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι γιατροί τον υπέβαλαν σε βιοχημικές και ακτινολογικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησε χειρουργική διερεύνηση, υποπτευόμενοι κοιλιακή νεοπλασία. Το πραγματικό αίτιο όμως εν τέλει αποκαλύφτηκε από τις ιστολογικές εξετάσεις: παράσιτο του γένους Anisakis. Και παρότι το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται εντός των συνόρων, τα διεθνή στοιχεία μαρτυρούν πως οι λοιμώξεις αυτού του τύπου δεν είναι καθόλου σπάνιες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 56 εκατομμύρια περιπτώσεις παρασιτικών λοιμώξεων που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων ψαριού.

Πιο συγκεκριμένα, η ανισακίαση (λοίμωξη στο στομάχι ή το έντερο) προκαλείται από μικροσκοπικά σκουλήκια που βρίσκονται σε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο ψάρι και καλαμάρι.

Πάνω από το 90% των περιστατικών αυτών καταγράφονται στην Ιαπωνία, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ωμού ψαριού εκεί, με την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και τη Γερμανία να ακολουθούν.

Αν και το παράσιτο δεν μπορεί να αναπαραχθεί στον άνθρωπο, δύναται να επιβιώσει για μικρό χρονικό διάστημα. Τα πλέον τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο εντός ωρών έπειτα από την κατάποση των προνυμφών που κρύβονται στο σούσι. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση, ακόμα και αναφυλακτικό σοκ.

Η λοίμωξη του λεπτού εντέρου είναι λιγότερο συχνή, αλλά όταν συμβαίνει μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη μάζα και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου του Crohn. Πάντως, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η ανισακίαση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, απαιτεί όμως έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Σήμερα, η ανισακίαση δεν αποτελεί μόνο ένα αναδυόμενο παγκόσμιο πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία, αλλά έχει και οικονομικές παραμέτρους λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και συνεπακόλουθα στο εμπόριο που σχετίζεται με τα αλιευτικά προϊόντα σημειώνει σε άρθρο του ο Raúl Rivas González, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Πώς μπορεί λοιπόν να αποφευχθεί μια πιθανή λοίμωξη; Οπως εξηγεί, όταν η θερμοκρασία μαγειρέματος των θαλασσινών φτάνει ή υπερβαίνει τους 60C για τουλάχιστον ένα λεπτό, το παράσιτο εξοντώνεται. Ενώ όμως τέτοιες μέθοδοι δεν είναι επιλογή για τους λάτρεις του σούσι, του σασίμι και του σεβίτσε, η κατάψυξη είναι. Οταν τα θαλασσινά υποβάλλονται σε θερμοκρασία -20C για επτά ημέρες ή -35C για περισσότερο από 15 ώρες, οι προνύμφες καταστρέφονται συμπληρώνει.

Προσθέτει εν τούτοις ότι υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις: τα στρείδια, τα μύδια, οι αχηβάδες και άλλα μαλάκια, όπως επίσης τα ψάρια από εσωτερικά ύδατα (όπως ποτάμια και λίμνες) και οι ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού (π.χ. πέστροφα), δεν χρειάζεται να καταψυχθούν.

Πηγή: tanea.gr

Θεσσαλία

Tρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι

Ανάσα στην πόλη δίνει η Δημοτική Αρχή με ένα ζωτικής σημασίας έργο για την κατασκευή και διαμόρφωση τριών νέων κυκλικών κόμβων, στη συμβολή των οδών Θεοφράστου & Φαρσάλων, στη συμβολή Καρδίτσης & Ιλ.Σαρίμβεη και στη συμβολή Καρδίτσης & Γ.

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2025 ανακοινώθηκε η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για δύο νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν τόσο υφιστάμενες όσο και νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι δράσεις «Αναπτύσσομαι Έξυπνα» και «Επιχειρώ Έξυπνα» χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021–2027» με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσονται στη...
OPINION ZONE

γράφει
Παπαϊωάννου Στέργιος

THINK TANK

1. Ποιοι τελικά θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των 40 εκατ. ευρώ;
Θα κατευθυνθούν οι πόροι σε μικρές, ανεξάρτητες και μη «δικτυωμένες» επιχειρήσεις που ασφυκτιούν ή, όπως συχνά συμβαίνει, σε περιορισμένο κύκλο ήδη ισχυρών, διασυνδεδεμένων ή «ημετέρων» φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων;

2. Πρόκειται για ουσιαστική οικονομική στήριξη ή για επικοινωνιακή διαχείριση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων;
Η Περιφέρεια ασκεί πράγματι αναπτυξιακή πολιτική με στρατηγικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία της Θεσσαλίας ή απλώς επενδύει πολιτικά στη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας θεσμικές υποχρεώσεις ως προσωπικές πρωτοβουλίες;

3. Πόσο διαφανείς και προσβάσιμες είναι στην πράξη οι διαδικασίες αξιολόγησης;
Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι οι κρίσεις θα είναι αντικειμενικές και ανοιχτές σε όλους ή θα επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, ότι η «έξυπνη εξειδίκευση» ευνοεί όσους γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιον πρέπει να γνωρίζουν;

designed & hosted by
32bit Creative Studio