Θεσσαλία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Συνεργασία με την Sia Bars για καινοτόμα προϊόντα διατροφής

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Συνεργασία με την Sia Bars για καινοτόμα προϊόντα διατροφής

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επελέγη να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα (EIT Food), στο πλαίσιο της εφαρμογής των

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επελέγη να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα (EIT Food), στο πλαίσιο της εφαρμογής των Εργαστηρίων Consumer Engagement Labs (CEL). Επικεφαλής του έργου είναι η Δρ. Φωτεινή Φ. Παρλαπάνη.

Η επιλογή έγινε ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση του EIT Food, της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας αγροδιατροφικής καινοτομίας παγκοσμίως, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe. Στόχος των εργαστηρίων είναι να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα σε πανεπιστήμια, επιχειρήσεις τροφίμων και νεοφυείς εταιρείες, ώστε να δημιουργηθούν νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.

Η μεθοδολογία των CEL

Η λειτουργία των εργαστηρίων βασίζεται σε τεχνικές ψυχολογίας και δημιουργικές συνεδρίες, όπου οι καταναλωτές συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη προϊόντων. Μέσα από διαδραστικές διαδικασίες, οι συμμετέχοντες καλούνται να προτείνουν βελτιώσεις, νέους συνδυασμούς χαρακτηριστικών και λύσεις που καλύπτουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Η συνεργασία με την Sia Bars

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Μαΐου και Ιουνίου 2025, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνέπραξε με την τοπική επιχείρηση Sia Bars, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι οι μπάρες δημητριακών με πρωτεΐνη αρακά, οι οποίες προκρίθηκαν για εμπορική διάθεση. Το νέο προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2026 από την Sia Bars.

Τα CEL αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τον κόσμο της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους καταναλωτές και ενισχύοντας την καινοτομία στην αγροδιατροφή.

www.ertnews.gr

Επικαιρότητα

Επιβράδυνε στο 1,7% η

Του Τάσου Δασόπουλου Στο1,7% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου από 2,2% το πρώτο, με οδηγούς τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν μεν αλλά με ρυθμούς κατώτερους του αναμενόμενου.

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Με βάση το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην13 Δεκεμβρίου 2025, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στις Μικροθήβες, όπου τόνισε ότι τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν περιορίζονται σε οικονομικές ενισχύσεις, αλλά αφορούν τη συνολική διασφάλιση του μέλλοντος και της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις ελλείψεις σε υποδομές και επιστημονικό...
OPINION ZONE

γράφει
Παπαϊωάννου Στέργιος

THINK TANK

1. Αν ο εμβολιασμός ήταν πράγματι «σταθερή και προσωπική θέση» του Περιφερειάρχη, γιατί δεν επιβλήθηκε εγκαίρως ως αδιαπραγμάτευτη στρατηγική πριν χαθούν 522.000 ζώα;

2. Πόση αξία έχουν οι διακηρύξεις περί «στήριξης μέχρι τέλους» όταν ο στρατηγικός σχεδιασμός, το επιστημονικό προσωπικό και οι υποδομές εξακολουθούν να απουσιάζουν στην πράξη;

3. Όταν οι πολιτικές θέσεις αναθεωρούνται εκ των υστέρων και παρουσιάζονται ως διαχρονική συνέπεια, ποιος τελικά αναλαμβάνει την ευθύνη για το κόστος και τις συνέπειες της καθυστέρησης;

designed & hosted by
32bit Creative Studio