Ταξίδια

Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα

Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου  Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα

Τα Taste Atlas Awards αναδεικνύουν τη Μεσογειακή κουζίνα σε κυρίαρχη ανά τον κόσμο και η Ελλάδα κατακτάει έναν γευστικό θρίαμβο αφήνοντας πίσω κολοσσούς Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της γευστικούς κολοσσούς όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία στην ετήσια

Τα Taste Atlas Awards αναδεικνύουν τη Μεσογειακή κουζίνα σε κυρίαρχη ανά τον κόσμο και η Ελλάδα κατακτάει έναν γευστικό θρίαμβο αφήνοντας πίσω κολοσσούς

Η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της γευστικούς κολοσσούς όπως η Ιαπωνία και η Γαλλία στην ετήσια κατάταξη του Taste Atlas για τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου του 2025.

Η γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας έλαμψε για άλλη μια φορά, καθώς η χώρα μας ανακηρύχθηκε η δεύτερη καλύτερη κουζίνα του κόσμου στα Taste Atlas Awards 25/26, χάρη στις σχεδόν 600 χιλιάδες αξιολογήσεις.

Η κατάταξη, που φέρνει τη χώρα μας αμέσως μετά την Ιταλία και πάνω από το Περού (3ο) και την Ισπανία (5η), αναδιατάσσει πλήρως την παγκόσμια ιεραρχία της γεύσης.

Τα Taste Atlas Awards δημοσίευσαν την τελική κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, βάσει ενός τεράστιου δείγματος που περιλαμβάνει 590.228 έγκυρες αξιολογήσεις για 16.357 διαφορετικά προϊόντα και πιάτα.

Η Ιταλική κουζίνα παραμένει ο απόλυτος παγκόσμιος κυρίαρχος της γεύσης, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση με μέση βαθμολογία 4.64.

Η Ελλάδα ακολουθεί και εκτοξεύεται στη δεύτερη θέση του κόσμου με βαθμολογία 4.60.

Η Ελληνική κουζίνα κατάφερε να υπερκεράσει παραδοσιακές δυνάμεις της γαστρονομίας, επιβεβαιώνοντας πως η φιλοσοφία της απλότητας και της ποιότητας είναι αυτή που κερδίζει τελικά το διεθνές κοινό.

Η υψηλή αυτή διάκριση οφείλεται στην υπεροχή των τοπικών σπεσιαλιτέ και των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες ξεχωρίζουν: Φάβα Σαντορίνης (ΠΟΠ), Φιστίκι Αιγίνης (ΠΟΠ), Κοντοσούβλι και ελαιόλαδο από το Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης (ΠΟΠ).

Η 2η θέση επισφραγίζει την αξία της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως ισάξια, αν όχι ανώτερη, των πιο διάσημων παραδοσιακών κουζινών.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περουβιανή κουζίνα με 4.54. Η γαστρονομία των Άνδεων είναι η μεγαλύτερη έκπληξη στην κορυφή της κατάταξης, καθώς κατάφερε να αφήσει πίσω της το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας. Την τέταρτη και πέμπτη θέση κατέκτησαν δύο χώρες της Μεσογείου και της Ιβηρικής Χερσονήσου: η Πορτογαλική κουζίνα (4.53) και η Ισπανική κουζίνα (4.53) επιβεβαιώνοντας ότι η μεσογειακή κουλτούρα παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη διεθνή σκηνή της γεύσης.

Η πτώση των κολοσσών

Το δεύτερο μισό της δεκάδας επιφύλαξε επίσης τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Την έκτη θέση μοιράστηκαν η Ιαπωνική (4.49) και η Τουρκική (4.49) κουζίνα.

Ακολουθούν η Κινεζική (4.48), η Γαλλική (4.48) και η Ινδονησιακή (4.48) κουζίνα, η οποία κλείνει την κορυφαία δεκάδα.

Η θέση της Γαλλίας στην ένατη θέση αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη, σηματοδοτώντας μία στροφή των παγκόσμιων προτιμήσεων προς πιο αυθεντικές και λιγότερο τυποποιημένες γεύσεις.

Πηγή: in.gr

Θεσσαλία

Μπλόκο Μικροθηβών:

Ήταν έτοιμοι να κόψουν την Ελλάδα στα δυο- Προτάχθηκε η αναμονή Έντονη οργή και διάθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εκφράζουν οι αγρότες, μετά την αιφνιδιαστική αφαίρεση χρημάτων από προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς όπως καταγγέλλουν να έχει προηγηθεί

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2025 ανακοινώθηκε η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για δύο νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν τόσο υφιστάμενες όσο και νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι δράσεις «Αναπτύσσομαι Έξυπνα» και «Επιχειρώ Έξυπνα» χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021–2027» με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσονται στη...
OPINION ZONE

γράφει
Παπαϊωάννου Στέργιος

THINK TANK

1. Ποιοι τελικά θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των 40 εκατ. ευρώ;
Θα κατευθυνθούν οι πόροι σε μικρές, ανεξάρτητες και μη «δικτυωμένες» επιχειρήσεις που ασφυκτιούν ή, όπως συχνά συμβαίνει, σε περιορισμένο κύκλο ήδη ισχυρών, διασυνδεδεμένων ή «ημετέρων» φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων;

2. Πρόκειται για ουσιαστική οικονομική στήριξη ή για επικοινωνιακή διαχείριση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων;
Η Περιφέρεια ασκεί πράγματι αναπτυξιακή πολιτική με στρατηγικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία της Θεσσαλίας ή απλώς επενδύει πολιτικά στη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας θεσμικές υποχρεώσεις ως προσωπικές πρωτοβουλίες;

3. Πόσο διαφανείς και προσβάσιμες είναι στην πράξη οι διαδικασίες αξιολόγησης;
Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι οι κρίσεις θα είναι αντικειμενικές και ανοιχτές σε όλους ή θα επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, ότι η «έξυπνη εξειδίκευση» ευνοεί όσους γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιον πρέπει να γνωρίζουν;

designed & hosted by
32bit Creative Studio