Μαγνησία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Συνεργασία Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας με Sia Bars για νέα προϊόντα διατροφής

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Συνεργασία Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας με Sia Bars για νέα προϊόντα διατροφής

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Φωτεινής Φ. Παρλαπάνη, συμμετέχει σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής μέσω των Εργαστηρίων Consumer

Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (τΓΙΥΠ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρ. Φωτεινής Φ. Παρλαπάνη, συμμετέχει σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής μέσω των Εργαστηρίων Consumer Engagement Labs (CEL).

Η επιλογή του τΓΙΥΠ έγινε μετά από ανοιχτή πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα (EIT Food), χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon Europe. Τα CEL Εργαστήρια ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών τροφίμων, νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση νέων προϊόντων.

Η μεθοδολογία των εργαστηρίων βασίζεται σε τεχνικές ψυχολογίας και διαδραστικές συνεδρίες, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να προτείνουν αλλαγές στα χαρακτηριστικά τροφίμων, να συνδυάσουν πλεονεκτήματα και να αναθεωρήσουν διατροφικές προτιμήσεις. Τα αποτελέσματα αξιοποιούνται για την ανάπτυξη προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών και προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο των CEL Εργαστηρίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεργάστηκε με την τοπική εταιρεία Sia Bars για διαδικασίες συν-δημιουργίας νέων προϊόντων. Από τα εργαστήρια προκρίθηκαν μπάρες δημητριακών με πρωτεΐνη αρακά, οι οποίες προγραμματίζεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2026. Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2025 και συντονίστηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος, στο πλαίσιο των κοινωνικών προκλήσεων του EIT Food.

www.ertnews.gr

Επικαιρότητα

Επιβράδυνε στο 1,7% η

Του Τάσου Δασόπουλου Στο1,7% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου από 2,2% το πρώτο, με οδηγούς τις επενδύσεις, την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν μεν αλλά με ρυθμούς κατώτερους του αναμενόμενου.

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2025 ανακοινώθηκε η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για δύο νέες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν τόσο υφιστάμενες όσο και νέες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι δράσεις «Αναπτύσσομαι Έξυπνα» και «Επιχειρώ Έξυπνα» χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021–2027» με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσονται στη...
OPINION ZONE

γράφει
Παπαϊωάννου Στέργιος

THINK TANK

1. Ποιοι τελικά θα είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των 40 εκατ. ευρώ;
Θα κατευθυνθούν οι πόροι σε μικρές, ανεξάρτητες και μη «δικτυωμένες» επιχειρήσεις που ασφυκτιούν ή, όπως συχνά συμβαίνει, σε περιορισμένο κύκλο ήδη ισχυρών, διασυνδεδεμένων ή «ημετέρων» φορέων και επιχειρηματικών σχημάτων;

2. Πρόκειται για ουσιαστική οικονομική στήριξη ή για επικοινωνιακή διαχείριση ευρωπαϊκών υποχρεώσεων;
Η Περιφέρεια ασκεί πράγματι αναπτυξιακή πολιτική με στρατηγικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία της Θεσσαλίας ή απλώς επενδύει πολιτικά στη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας θεσμικές υποχρεώσεις ως προσωπικές πρωτοβουλίες;

3. Πόσο διαφανείς και προσβάσιμες είναι στην πράξη οι διαδικασίες αξιολόγησης;
Υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι οι κρίσεις θα είναι αντικειμενικές και ανοιχτές σε όλους ή θα επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, ότι η «έξυπνη εξειδίκευση» ευνοεί όσους γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιον πρέπει να γνωρίζουν;

designed & hosted by
32bit Creative Studio